top of page

Föreläsningar

2024

Shahrzad Kiavash [4655] - Foto Hans Berggren -  (Arkiv - Talarforum).jpg

Shahrzad Kiavash

Vägra att ge upp livet

- Jag hade två val. Jag valde att leva.

 

2012 var Shahrzad Kiavash klar med sina studier på KTH och hennes karriär hade just börjat. Hon tränade, levde hälsosamt och umgicks med vänner. Som en blixt från en klar himmel drabbades hon av en mycket allvarlig blodförgiftning, meningokocksepsis.

 

Hon överlevde mirakulöst nog, men det gjorde inte hennes underben. Efter mer än 40 operationer kunde läkarna konstatera att benen inte gick att rädda och Shahrzad Kiavash blev tvungen att genomgå en amputation av båda hennes underben. Med denna nya, bistra verklighet hängandes över henne hade hon kunnat välja att ge upp. Istället valde hon att samla sina sista krafter och upparbeta en drivkraft så stark att hon inte bara lyckades kämpa sig tillbaka till livet, utan även vidare.

 

Sommaren 2015 genomförde hon ett triathlon, 1500 m simning, 40 km cykling och 10 km löpning med proteser och fick äntligen ta revansch på den elaka sjukdom som drabbade henne 3 år tidigare. Men hon tänker inte stoppa här!

 

Shahrzad berättar om sin tuffa väg tillbaka. Hur hon fick motivation att orka leva, börja träna och sätta upp nästintill ouppnåeliga mål.

Under kvällen delas även Orusts Sparbanks kulturstipendium ut.

Måndag 4 november

Gurra Krantz

Bäst attityd vinner

Hur man sätter ihop en kompetent grupp och hur man tänker för att vinna.

 

Ledarskap och medarbetarskap är två huvudteman i Gurra Krantz föredrag. Han talar bland annat om rekrytering, individens betydelse, gruppdynamik och vikten av att ha klara och väldefinierade mål. Hur man får man till exempel ett gäng individer att dra åt samma håll trots olika kunskaper och personligheter inom gruppen? Gurras föreläsningar är lättsamma och underhållande, samtidigt som de bygger på många års erfarenhet av ledarskap.

Gurra Krantz är talare, författare, båtbyggare, segelmakare och en av Sveriges mest erfarna och välmeriterade seglare med mer än 20 års erfarenhet av professionell kappsegling med internationella besättningar. Han har gedigen erfarenhet av ledarskap och gruppdynamik med bland annat fyra jorden runt kappseglingar och två America´s Cup projekt bakom sig.

 

 

Under kvällen sker också utdelande av Orust kommuns kulturpris.

Tisdag 5 november

Gurra-Krantz-fullbokat_edited_edited.jpg
Patrik_Brenning_Volante_Peter_Jonsson_4-1-scaled (1).jpg

Patrik Brenning

Så vinner vi igen

Patrik Brenning, utsågs 2022 till Årets sportjournalist efter sin granskning av missförhållanden inom ungdomsidrotten. I september 2024 utkom han med boken Så vinner vi igen : att utveckla talanger och svensk idrott. Nu kommer Patrik till Föreningsveckan för att dela sina tankar och lösningar på hur vi kan vända svensk idrotts utmaningar till framgångar.

 

I en tid när många frågar sig varför Sverige inte längre dominerar i mästerskap, och hur vi bäst utvecklar våra unga talanger, erbjuder Patrik konkreta svar. Han har djupdykt i ungdomsidrottens professionalisering och avslöjar de överraskande insikterna som kan förändra hur vi ser på idrottsutveckling i Sverige.

 

Det här är en föreläsning för alla som brinner för idrott – oavsett om du är aktiv, förälder, ledare eller åskådare.

 

Vill du veta hur vi kan få lyckligare barn, starkare elitklubbar och fler mästerskapsmedaljer? Kom och lyssna på Patrik Brenning, och bli en del av framtidens svenska idrott!

Onsdag 6 november

carolina_kluft.jpg

Pär Johansson

I huvudet på en normalstörd

Trots massivt motstånd från omgivningen startade Pär Johansson 1996 Glada Hudikteatern, en teatergrupp där utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare agerar sida vid sida. Resan har kantats av en mängd mentala omställningar - hos grundaren, hos de medverkande och inte minst hos omgivningen. 

Pärs fulla övertygelse är att om man i skolan möter killar och tjejer med Downs syndrom så får man inte fördomar mot utvecklingsstörda, har man en fröken från ett annat land så blir man inte så lätt rasist.

Barn som växer upp så lär aldrig någonsin ifrågasätta människovärdet, det som säger att vi alla är lika betydelsefulla, oavsett kön, hudfärg eller intelligens.

 

Just det har varit en stor drivkraft för teatern: att bryta barriärer mellan människor och få rädsla och fördomar att övergå i vänskap och förståelse. I sitt arbete har Pär tre viktiga utgångspunkter:

 

1. För att växa måste man bli sedd och uppskattad för den man är.

 

2. Med glädje, engagemang och rätt anpassad uppmuntran kan varje människa utvecklas.

 

3. Mångfald och samarbete mellan olika grupper berikar allas tillvaro.

Att hjälpa människor att utvecklas är det mest spännande av alla arbeten, menar han. Det må gälla vem som helst och var som helst, människor med funktionshinder likväl som multinationella företag.

 

Pär är flerfaldigt belönad både som ledare och talare och visar i sitt arbete på hur individer kan utvecklas, trots att de till synes har svaga förutsättningar att lyckas. Hans devis är: det är bättre att vara riktigt bra på en sak än halvdålig på tio. Oavsett om talangen är att stapla konservburkar eller att sjunga som en fågel. Att få visa vad man kan och få uppskattning ger ytterligare växtkraft.

 

Pär drivs av en stark passion för det han gör, en del skulle kalla det galenskap. Efter en dryg timme med både skratt och gråt får vi ett kvitto på vad som kan ske om man tänjer på gränserna, trotsar fördomar, tror på människor och ger dem en chans att utvecklas.

Under kvällen sker också utdelande av Orusts Sparbanks ungdomsledarstipendium.

Torsdag 7 november

PärJ.png
bottom of page